Címlap Köszöntő

   

   

  ZÖLDEBB ZÁMOLY? MEGMUTATJUK, HOGY GYEREKJÁTÉK!

  Komposztálással a környezettudatos magatartásért Zámolyon

  2012.01.27.

   


   

  RÖVID ÖSSZEFOGLALÓ:

  Tavaly a Csanádi Imre Általános Iskola elnyerte az ÖKOISKOLA címet. Iskolánk azonban már a korábbi években is folyamatosan, fokozott gondot fordított a zámolyi iskolások környezettudatos nevelésére. Ennek a nevelésnek részesei a családok is azzal, hogy településünkön a konyha- és fűszerkert növényi hulladékának, zöldjeinek komposztálása a gyerekek otthonában, szervezetten is beindulhat.

  Ezért pályáztunk a KEOP–6.2.0/A/09-11-2011-0101 kódszámú „Fenntarthatóbb életmódot és fogyasztási lehetőségeket népszerűsítő, terjedésüket elősegítő mintaprojektek” című kiírás II. számú, Házi és közösségi komposztálást népszerűsítő mintaprojektek támogatására meghirdetett fejezetére. Immáron elmondhatjuk, hogy sikerrel, a projektünk 95%-át, összegszerűen 5.164.922 Ft-ot finanszíroznak Uniós forrásból, a maradék 5%-ot pedig a zámolyi önkormányzat hozzájárulásából fedezzük. A megvalósítás 2012. január 1-től december 31-ig zajlik és az elért eredmények legkevesebb 5 évig ezután is fennmaradnak.

   

  A zámolyi Csanádi Imre Általános Iskola pedagógusai és diákjai fokozott figyelmet fordítanak a természet- és környezetvédelemre. Sok más környezettudatos tevékenység mellett pályázatot nyújtottunk be 2011 májusában „Házi és közösségi komposztálás” népszerűsítésére. A komposztálást 170 háznál családi, valamint 2 edénnyel intézményi környezetben tervezzük, a résztvevők saját kertjében keletkező szerves hulladék hasznosítása céljából. A komposztálást 2 aprítógép is segíti majd, amelyet térítésmentesen vehetnek igénybe a program résztvevői!

  Ezzel a lépéssel elkötelezettséget vállaltunk a környezettudatos magatartás szélesebb körben való terjesztése iránt. Ezért hívjuk a hozzánk járó gyermekek családjait, rokonait, Zámoly egész lakosságát!

  Felhívásunkra eddig közel 100 család jelentkezett, velük már biztosan megvalósul a teljesen ingyenes komposztálási lehetőség és a hozzá kapcsolódó gyakorlatias szakmai oktatás.

  Még 70 család csatlakozását várjuk! A résztvevők csapatszellemét, közösségi összetartozását erősítik majd a rendszeres összejövetelek, nem formális oktatások, előadások.

  Célunk, hogy hozzájáruljunk egy élhetőbb, szerethetőbb környezet kialakításához Zámolyon, ami – gyermekeink majd megmutatják - gyerekjáték.

   

  Kérjük, aki szeretne részt venni a programban és ingyenesen hozzájutni a komposztáló edényhez, jelentkezzen az iskolában Csordásné Papp Ágnesnél és egy nyilatkozat kitöltésével erősítse meg csatlakozási szándékát. 

  A program résztvevőit és az érdeklődőket várjuk a nyitó rendezvényre 2012. február 21-én, 17 órára a zámolyi Vörösmarty Mihály Művelődési Házba! 

   

  Tamás Ferencné igazgató

  Pályázatunk Közreműködő szervezete a

  Nemzeti Környezetvédelmi és Enegria Központ Nonprofit Kft.

  (1134 Budapest, Váci út 45. D épület, 6. emelet. Telefon: +36-1-238-6697)

  Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft.

    

   


   

   2012. február 21-én megérkeztek a településre a komposztládák.

       

  Nagy érdeklődés kísérte a projektnyitó rendezvényt.

     

  Megtartottuk az első előadásokat, ahol sok hasznos tudnivalóval gazdagodtunk.

     

   

  A PROJEKTRŐL KÉSZÜLT TOVÁBBI FOTÓKAT A KÉPTÁRBAN TEKINTHETIK MEG.