Címlap Köszöntő

  Bajorországban jártunk 2015

  2015. május 17. és 22. között ismét egy feledhetetlen hetet töltöttünk testvériskolánk ( Mittelschule Wallerfing) vendégeként Bajorországban 20 felső tagozatos tanulóval és Csordásné Papp Ágnes igazgatónővel. A gyerekek többnyire kettesével német családoknál laktak, így közvetlenül is megismerhették a bajor gyerekek mindennapjait. A vendéglátó családok az egyheti szálláson és étkezésen túl, a heti programok kiegészítéseként jobbnál jobb fakultatív kikapcsolódást is biztosítottak tanulónknak. Így voltak, akik élményfürdőben, étteremben, városnézésen, családi farmon is jártak a hivatalos programok mellett. Max Hamberger tanár úr, Zámoly tiszteletbeli polgára és Christian Ehrenreich igazgató úr ezúttal is nagyon változatos, tartalmas hetet készített elő számunkra.

  A vasárnapi megérkezést követően a gyerekek a vendéglátó családokkal töltötték az estét. Hétfőn reggel az igazgató úr fogadott bennünket az iskolában, majd bemutatta a csoportot az iskola tanulóinak. Ezek után körbevezetett bennünket a gyönyörű, modern iskolán. A délelőttöt Landauban töltöttük a régészeti múzeumban, ahol nemcsak megnézhettük, hanem ki is próbálhattuk, hogyan élte túl a mindennapokat a kőkori ember: tűzcsiholás, íjászat, gabona őrlés kővel, stb. A napot sportdélután zárta. Kedden Bajorország fővárosában, Münchenben jártunk. Először egy gyönyörű barokk kastélyt néztünk meg (Schloss Nymphenburg), majd egy repülőtéri túrán vettünk részt a hatalmas, modern müncheni repülőtéren. A szerdai esős napot a plattlingi papírgyárban kezdtük. Ámulva néztük, hogyan lesz a hatalmas farakásokból az óriási gépek munkája nyomán hófehér papír. Ehhez kapcsolódva délután Deggendorfban, a városi múzeumban a modern művészetek világába is elkalauzoltak minket: egy olyan kiállításon jártunk, ahol a világ számos országából érkezett művészek „mutatták meg”, hogy mit lehet a művészet eszközeivel a papírból készíteni. Csütörtökön délelőtt ismét Deggendorfban jártunk, ahol egy igazi barkácsfoglalkozáson vettünk részt a Technika Házában. Itt szakemberek segítségével mindenki maga készíthetett egy elemmel hajtott versenyautót. A fantasztikusan felszerelt műhelyben a gyerekek maguk mértek, fűrészeltek, csiszoltak, csavaroztak, és így készült el kezük nyomán a versenyautó, amelyet haza is vihettek természetesen. Csütörtök este búcsúest következett, amelyre a grillezett finomságok mellé ismét a vendéglátó szülők készültek finomabbnál finomabb salátákkal és süteményekkel. Az este hangulatát a bajor zenét játszó együttes tette teljessé. A tartalmas hét a pénteki rövid, ám annál könnyesebb búcsúzás után a mintegy hét órás hazautazással zárult.

  A szép emlékek felidézése mellett már most előttünk áll a feladat, hogy a jövő évben érkező német csoportot, amely Max tanár úr nyugdíj előtti utolsó zámolyi útja lesz, hasonló színvonalon, hasonló vendégszeretettel, a zámolyi iskolás gyerekek szüleinek segítségével méltóképpen tudjuk fogadni.

  Az utazás költségeinek túlnyomó részét az idei évben a kiutazó gyerek szülei fizették Zámoly község Önkormányzatának kiegészítésével, amelyet ezúton is tanulóink és szüleik nevében köszönünk.

  Farkasné Sárközi Éva

  Vendégek Bajorországból 2014

  Május 4-től 9-ig ismét németországi látogatói voltak az általános iskolának. Partneriskolánkból, a bajorországi Wallefingből 33 diák és 5 tanár érkezett, köztük községünk tiszteletbeli díszpolgára, a németországi partneriskolai program „lelke” Max Hamberger tanár úr és a bajor iskola igazgatója is. A csoport az iskolai fogadás és ismerkedés után elfoglalta szálláshelyét Gánton, a turistaházban. A hétfőtől csütörtökig tartó programsorozatot a németországi igényekhez igazodva állította össze Csordásné Papp Ágnes, iskolaigazgató. A vendégeinket a programokra 12 diák, továbbá két-két pedagógus is elkísérte iskolánkból. A csoport hétfőn Budapestre látogatott, kedden kenuzott a Velencei-tavon és meglátogatták a pákozdi emlékparkot, szerdán a zalakarosi élményfürdőben csobbantak egyet. A csütörtöki napot Zámolyon töltötték, ahol a helyi iskolásokkal közösen vettek részt a Madarak és fák napja alkalmából rendezett akadályversenyen, amelynek során a falu nevezetességeivel, és történelmi, néprajzi emlékeivel is megismerkedtek. A délután folyamán Cserna Sándor kocsikáztatta vendégeinket Zámoly utcáin. A tartalmas napot vidám hangulatú búcsúest zárta vacsorával és a Kákics együttes táncházával. Péntek reggel könnyes szemmel mondtak búcsút az új barátok egymásnak. A hét folyamán a gyerekek úti csomagját, a csütörtöki ebédet és vacsorát is a Mesevár Óvodából kaptuk. Köszönjük az óvoda dolgozóinak egész heti munkáját. Ehhez az ellátáshoz az anyagi fedezetet (a vendég és a zámolyi gyerekeknek egyaránt) a zámolyi önkormányzat biztosította. A vendéglátást anyagilag Bánszki István polgármester közbenjárására a Fejér Megyei Europe Direct Iroda, a Fejér Megyei Önkormányzat támogatta, anyagi támogatást nyújtott továbbá a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és iskolánk alapítványa, a Diákokért Alapítvány. Ezúton is szeretnénk megköszönni. Köszönjük azoknak a zámolyi szülőknek is a munkáját, akik a vendégfogadáshoz és a búcsúest sikeréhez finom süteményeikkel járultak hozzá. Bízunk benne, hogy vendégeink elviszik Magyarország és Zámoly jó hírét hazájukba, és a következő években tovább folytatódik ez a hosszú évekre visszanyúló partnerkapcsolat.

   

  2012:

  Idén tavasszal ismét ellátogatott hozzánk a wallerfingi testvériskola delegációja. Május 7 és 12 között számtalan érdekes programon vettek részt, megismerhették a Velencei-tó környékét, Budapest és Székesfehérvár nevezetességeit. A pénteki záróesten elmondták, hogy felejthetetlen élményeket kaptak a zámolyi iskolától a közös programok során. A wallerfingi iskola honlapján a következő cikk olvasható a nálunk töltött hétről:

   

  "A Freund szó barátot jelent – kelt május 15-én

  Az elmúlt héten 30 wallerfingi diák a 6. és 7. osztályból meglátogatta a partneriskoláját Magyarországon, Zámolyon.  A tanári karból Max Hamberger, Ulrike Hufnagl és az igazgató, Christian Ehrenreich kísérte el a diákokat. A magyar vendéglátók, akik nagy vendégszeretettel és barátsággal tüntették ki a vendégeket, egy változatos, érdekes és rendkívül informatív programot állítottak össze bajor vendégeiknek. A nyolc órás út és az iskolai fogadás után –ahol bőségesen vendégül lettek látva és a magyar „iskolalevegőbe” is beszippanthattak - , beköltöztek a gánti szállásra.

  Kedden a sport szerepelt napirenden: 30 km kerékpározás a Velencei-tó körül, amit egy vezetett kenutúra követett a tavon. A német diákok közösen a magyar vendéglátókkal kellemesen elfáradtak a trópusi hőmérsékletben. Nap közben a  csodálatos természetvédelmi tájat is felderíthették.

  Természetesen a kb. 50 km távolságra fekvő Budapest is szerepelt a tartalmasan heti tervben. Itt meglátogatták a fiatalok a híres Halászbástya mellett, a Citadellát, amiről egy csodálatos kilátás nyílik Magyarország legnagyobb városára és többek között a híres Vásárcsarnokot is. Itt szerezhették be a bajor vendégek a híres magyar kolbász és az ismert magyar méz különböző fajtáit.

  Az állatkert megtekintése sem hiányozhatott a városnézésből. A település polgármestere maga vezette a zámolyi vendégeket és sok ismeretet közölt a város történelméről és a látnivalók soráról. Fontos mozzanat volt a kontinens legrégibb földalattijával való utazás, amivel a magyar kísérők a Hősök terére vezették a csapatot.

  A következő napon Székesfehérvár megtekintését követően– egy város, amit Magyarországon a királyok városának neveznek, ami a középkorban Buda mellett a koronázó város volt – egy délutánt töltöttek el a partneriskolánál, ahol a gyerekek egy sportvetélkedőn mérhették össze erejüket. Ezen kívül egy kalandos utat is tehettek lovas kocsikkal Zámolyon és környéken.

  Rehragout Zámolyon

  A csoport csütörtökje pihentető volt, mivel Budapest környékén egy modern élményfürdőt látogattak meg, ahol a diákok nemcsak a különböző csúszdáktól voltak elragadtatva. „Őrület, itt 5 különböző csúszda van és a víz is mindenhol igazán meleg!” – örült egy láthatóan megbabonázott bajor, aki az újonnan szerzett magyar baráttal láthatóan élvezte a sokszínű kínálatot.

  Az utolsó napot a bajor est koronázta meg. Néhány fiú Wallerfingből a kísérőjük, Markus Schnagl vezetésével a hét lefolyása alatt egy sor tipikus bajor dalt tanult be gitárral és harmonikával . Nem volt csoda, amikor egyszer csak – Magyarország közepén – a kérdésre, hogy  „ Ja, wos gibts denn heid af d’Nacht?” kórusban felelték a választ, hogy „ Heid gibts a Rehragout!”. A német és magyar diákok közül sokan táncra keltek és dalra fakadtak, mintha egy szájból szólt volna: „Jó barátok sosem válnak el”- idézve Franz Beckenbauertől. "

  A hét eseményeiről készült fotókat a Képtárban láthatják.

   


   

   

  1993. tavaszán az akkori bajor kultuszminisztert kereste meg Tamás Ferencné, iskolánk igazgatója, hogy legyen segítségére egy testvériskola felkutatásában. Az ő közbenjárásával jött létre a zámolyi általános iskola és a bajorországi Volksschule Wallerfing Grund- und Hauptschule között a testvériskolai kapcsolat, amely azóta is, immár 18 éve fennáll.

  Első alkalommal 1994 májusában iskolánk tantestületéből 17 fő járt kint Németországban. Ezt 1995-ben viszonozta az ottani nevelőtestület magyarországi látogatása.

  Az eltelt évek alatt 6 alkalommal fogadtuk a német testvériskola tanulóit, és iskolánk gyermekcsoportjai is ennyiszer viszonozták a látogatást. A látogatások minden esetben maradandó élményt jelentettek tanulóinknak. Több, mint 100 német diák és közel ennyi magyar gyerek  ismerkedett meg egymás országával, kultúrájával. Ezek a találkozások lehetőséget nyújtottak az idegen nyelv gyakorlására is.

  1998-ban egy kollégánk 2 hetet tölthetett el ott nyelvtanulással.

  A felsorolt találkozások alkalmával minden esetben Max Hamberger tanár úr vezette a német iskolai csoportot. A kezdetektől napjainkig folyamatos a kapcsolata iskolánkkal, s azóta már szabadideje nagy részét is Zámolyon tölti. Sok barátot, ismerőst szerzett a 18 év alatt.  A civil szervezetek rendezvényeit is rendszeresen látogatja. Elmondása szerint nagyon megszerette a falunkat és az itt élő embereket.